© 2014 ejaskowska SONY DSC

MAGGIczne quiche z figą

„MAGGIczne quiche z figą.”

Czas przygotowania około 60 minut

Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki
75 ml oleju rzepakowego
pół łyżeczki soli

MASA JAJECZNA:
1 mały filet z kurczaka
2 świeże figi
2 łyżki cukru
200 g kwaśnej, gęstej śmietany
150 ml mleka
1 starty mały oscypek
3 jajka
pół łyżeczki soli
mały brokuł
kilka plasterków cebuli (fioletowej)
łyżeczka przyprawy Maggi

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto szybko zagniatamy do uzyskania jednolitej masy i wałkujemy na cienki placek
przekładamy do formy na tartę.

Nadzienie:
Brokuły gotujemy chwilkę na parze.
Kurczaka kroimy w drobną kostkę.
Podsmażamy lekko na patelni.
Jajka, śmietanę, mleko, starty ser,pokrojone drobno brokuły,pieprz i sól mieszamy razem
do uzyskania jednolitego płynu. Dodajemy kurczaka i Maggi.
Uzyskaną masę wylewamy do formy wyłożonej ciastem.
Na wierzchu układamy plasterki cebuli i figi.

Wkładamy razem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 – 50 minut.

SMACZNEGO.SONY DSC

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nigdy nie jest publikowany ani udostępniany. Pola wymagane zostały oznaczone symbolem *

*
*

Możesz użyć następujących znaczników i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>