© 2015 ejaskowska

Pudding ryżowy z suszonymi owocami

Pyszne danie
przygotowane z bakaliami BakaD’Or zakupionymi w Biedronce

SONY DSC

200 gram suszonych owoców (morele, rodzynki, żurawina, śliwki)

200 gram białego ryżu

0,5 litra mleka

200 ml soku 100% jabłko

przyprawa do dań słodkich
(w składzie cukier, skórka cytrynowa – 9%, kardamon – 9%, cynamon – 3%, goździki, mięta, ekstrakt z kurkumy)

SONY DSC

Owoce wkładamy do garnka i zalewamy sokiem . Gotujemy około 30 minut, aż zmiękną, a sok odparuje.

Kiedy wystygną układamy w formie i dociskamy.

Ryż gotujemy z mlekiem. Mieszamy cały czas, a gdy mleka będzie już mało, wyłączamy gaz i czekamy aż ryż wchłonie resztę mleka.

Przekładamy ryż do formy układając na owocach i dociskamy. Doprawiamy do smaku.

Formę wstawiamy do lodówki i schładzamy.

Smacznego !

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nigdy nie jest publikowany ani udostępniany. Pola wymagane zostały oznaczone symbolem *

*
*

Możesz użyć następujących znaczników i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>